Hem
Hälsa

Vitaminbrist

B-vitaminbrist och brist på D-vitamin kan öka risken för alzheimer
Den allra vanligaste formen av demens är alzheimer och det är så mycket som 60 % av alla fall som är denna typ av demens. Detta är en sjukdom som påverkar talet, minnet och beteendet hos personen som får det och det beror på att hjärnvävnaden förstörs på grund av att nervcellerna förtvinar och dör i en allt för snabb omfattning
Det har visat sig att D-vitamin är kopplat till många olika kroniska sjukdomar, men nu blir man allt mer övertygad att D-vitamin också har stor betydelse för hjärnans hälsa. Det har funnits studier som kopplar bristen på D-vitamin till minnesproblem och även med alzheimers sjukdom.


B-vitaminbrist och då framför allt brist på B12 kan visa sig ha en större betydelse vid uppkomsten av demenssjukdomen alzheimer än man tidigare har trott. Det finns flera forskare som kommit fram till man med tillskott kan motverka flera typer av minnessjukdomar.
Forskning har alltså påvisat att genom att tillföra extra D-vitamin så kan man minska risken för att få alzheimer och att B-vitamin kan verka förebyggande.
Det har gjorts studier i både Frankrike och Italien som visar att B-vitaminbrist och brist på D-vitamin ger ökad risk till någon form av demens. Men att många, genom att få tillskott klarade sig från det.
En allsidig kost med fet fisk, ägg, och kantareller rekommenderas liksom att tillbringa så mycket tid som möjligt i solen. Det är även bra att se till att ta tillskott av både D-vitamin och B-vitamin om man tillhör kategorin äldre personer som är i riskzonen.