Hem
Resa

Utomlands

En resa utomlands är numera vardagsmat för de flesta, en resa till Thailand är numera vardagsmat för de flesta. Priset dessutom överkomligt för de flesta med normal inkomst.Men det har inte alltid sett ut så, även om det nu kan tyckas vara så.

De första charterresorna började så sent som i slutet av femtiotalet/början 60-talet. En av de som startade var Fritidsresor med resor till Italien bland annat Sicilien. En epok som många har glömt bort. Men de första resorna blev omnämnda i tidningarna med bilder av passagerare som kliver på ett flygplan och sedan uppföljningsreportage när de kom hem.

På den tiden var en charterresa inte så mycket för de med normala inkomster. Eller snarare de fick spara under lång tid för att få råd att resa.Då tog ingen lån för att kunna klara av en resa utan det gällde att spara ihop pengarna först sedan kunde man spendera dem.

Sedan dess har resvanorna förändrats och resmålen växt i antal. Att ströva längs Nilen och se de mäktiga pyramiderna är numera åtkomligt för de flesta.Samtidigt dyker nya oväntade problem upp i resandets spår.

Hotet från diverse terrorgrupper är ett av de nya hot som dykt upp i samband med folks alltmer ökande resor. Att attackera eller kapa flygplan är företeelse som förvisso funnits länge med som efter den 11 september fick en ny innebörd. Sedan att utföra olika attentat på turistorter är däremot en förhållandevis ny strategi.Onekligen rätt så praktiskt om man skall se på det cyniskt. Istället för att söka upp västerlänningar i andra länder väntar man bara tills de kommer till sitt eget land.

Ett mer oväntat problem är den med kopplingar till klimatdebatten. Flyget har tidigare helt varit förskonat för att dras in i den debatten men kommer numera allt mer och mer i blickpunkten för just de utsläpp som följer på en turistresa. Med det alltmer ökande resandet har risken för spridning av sjukdomar ökat kraftigt. Visserligen brukar de flesta som reser utomlands följa de råd som gäller om vaccination men det ger bara skydd för redan kända och mer etablerade sjukdomar.

Dock totalt sätt är resandet det ett sätt att berika sig själv och få möjlighet att kunna ta del av andra kulturer.
 
 
Releterat: Resa |