Hem
Reflektioner

Pengar och tid

Tid och pengar ett rätt så intressant samband men även ett motsattförhållande mellan de olika begreppen.

Pengar
Pengar är något som för många har en förmåga att ta slut fort. Och en hel del har aldrig tillräckligt med dem.
Pengar verkar också vara en stark drivkraft för de flesta människor. Både på gott men också i många fall på ont. De som inte har pengar försöker skaffa dem på sätt som inte är lagliga. De som har mycket pengar har en tendens till att välja ha ännu mer och detta utan att de egentligen behöver ha mer.
Men trots alla problem att skaffa tillräckligt pengar är det trots allt något som går att samla på sig under årens lopp. Resursen pengar är oändlig för varje individ. Även om få lyckas få ihop tillräckligt mycket av den varan. Snabbaste sättet att få fram pengar är att låna dem genom exempelvis ett snabblån eller smslån, fast där krävs det att man klarar av att genomgå någon form av kreditupplysning först. Lite paradoxalt, har man inga pengar är det troligt att man heller inte klarar av att låna dem heller.
Pink Floyd har illustrerat en del av detta i sin låt Money.
I den låten däremot handlade det om så mycket pengar att det hade krävts sedelräknare för att räkna de alla.

Tid
Med tid föreligger ett litet annorlunda förhållande än pengar. I princip har alla människor samma tilldelning från början av tid. Även om man inte vet när ens tid är utmätt så är det trots allt en rättvis fördelning till skillnad från pengar.
Tid är också det som inte kan köpas oavsett hur mycket pengar som finns. Det går bra att köpa andras tid för att därigenom låta dem göra det som man själv skulle ha gjort. Men att köpa mer tid för sig själv på ett konkret sätt låter sig inte göras.
Det går däremot bra att mäta sin egen tid med en klocka och där kommer pengar in igen. För det finns klockor i olika prisklasser och lyxmodeller. Men trots det får man inte mer tid, utan tiden bara paketeras lite snyggare.

 
 
Releterat: Tidmätning | Wikipedia om tid |