Hem
Mode

Miljömärkta kläder och One Piece

Miljömärkta kläder har blivit en trend och allt fler butiker strävar efter att erbjuda detta i deras sortiment. Även om det förmodligen inte kommer bli det enda butikerna väljer att sälja är det ett bra komplement eftersom det erbjuder kunder valmöjligheten till att köpa kläder som inte är skadliga för miljön. Med skadliga för miljön syftar man på att under tillverkningen har inte någonting påskyndas av kemikalier eller dylikt.

För att enklast se om ett klädplagg är miljömärkt kan du titta på lappen som sitter baktill i nacken. Där brukar det finnas en text som kan intyga detta. Hittar du ingen text av något slag som bekräftar detta behöver det inte nödvändigtvis mena att dina kläder är tillverkade under sådana förhållanden som kan klassas som skadliga. På äldre kläder som under en längre tidsperiod tillverkats under bra förhållanden kan det vara på det sättet att man inte märkt ut sina kläder på ett särskilt sätt eftersom man tidigare inte funnit en anledning till att göra det utan sett det som en självklarhet. Numera har det blivit någonting som framför allt vi svenskar hellre väljer att köpa om vi får välja. Detta gäller inte bara kläder utan även råvaror.

Kläder som är miljömärkta är ofta dyrare än andra. Detta beror huvudsakligen på att det är dyrare att tillverka sådana kläder eftersom processen går mycket långsammare än med vanliga kläder som inte har samma restriktioner. Exempelvis kan du inte klassa bomull som besprutats med farliga kemikalier som sedan används vid tillverkningen av jeansen som miljövänligt. Priserna på kläderna beror också på av vilka som stått för tillverkningen. Eftersom kraven är mycket hårdare när det kommer till specialmärkta kläder kan företagen absolut inte använda sig av billigare arbetskraft som annars är vanligt. Därför tvingas företagen att använda sig av dyrare och mer legitimerad verksamhet som kan tillverka kläderna.

Det finns många småföretag som satsar enbart på att slå sig in på miljömarknaden eftersom konkurrensen ännu inte är överdrivet stor. Ett bra exempel på en klädsel som slog igenom för ett par år sedan är One Piece. Förutom dess unika utseende blev den också väldigt populär eftersom många av One Piece dräkterna tillverkades av sådan bomull som kan klassas som miljömärkt. Detta gjorde att fler människor drogs till mysdräkten och idag är den förmodligen lika mycket använd som ett par mjukisbyxor var för ett par år sedan. Sedan finns förstås de kläder som inte består av så mycket tyg. Fast det är en annan sak. 
 
Releterat: |