Hem
Teknik

Led teknik

LED tekniken har tagit över flera segment som tidigare dominerats av antingen xenon eller halogen, men ännu finns det en del hinder för denna överlägsna belysningsteknik. Priset för led har fallit de senaste åren men fortfarande är vissa led lampor helt enkelt för dyra för många privatkonsumenter även om priserna är på väg nedåt. Ett ypperligt exempel på detta är led strålkastare s.k floodlights som återfinns på många hus runt om i vårt avlånga land. Trots att livslängden för led strålkastare är uppemot tio gånger längre än halogen så är många människor fortfarande skeptiska om en investering i led belysning verkligen är lönsam.

En faktor som ofta förbises är att livslängden kombinerad med den låga watt styrkan resulterar i stora besparingar över längre perioder.
Speciellt företag och kommuner som äger exempelvis utomhusparkering där strålkastare lyser större delen av dygnet under vintertid har möjlighet att göra enorma besparingar genom att tillämpa led belysning.

Även matbutiker har börjat inse fördelarna med led tekniken i form av led lysrör. Även om priserna för led lysrör fortfarande är något för dyra så börjar fler och fler matvarubutiker och fabriker byta ut sina traditionella lysrör. Led strålkastare och led lysrör har något gemensamt till skillnad från led arbetsbelysning. Lysdioderna som används domineras av Bridgelux och Epistar till skillnad från arbetsbelysning då de anses mer kostnadseffektiva.