Hem
Ekonomi

Köpa aktier

Hur och varför ska man köpa aktier?
Det smidigaste svaret på varför får man genom att kolla på t.ex. stockholmsbörsen som har höjt sig i genomsnitt 10% varje år. Aktier är en satsning som kan göras både säkert och riskabelt med mixade konsekvenser. Skulle ni ha succé med att köpa aktier i korrekt företag så kan det medföra en väldigt bra ekonomisk framtid för dig.

Vad är en aktie?
En aktie är kort och gott en procent, en så kallad ägarandel i ett aktiebolag. Detta menas att vid uppgång för företaget så ökar beloppet på dina aktier och man får utdelning på sina aktier. Aktierna ger dig också tillstånd att rösta på bolagsstämman. Det existerar i Sverige A- och B-aktier som gör det lättare för bolagen vid röstning. En A-aktie är ungefär 10 gånger så betydelsefull under omröstningar jämfört med en B-aktie även om värdet för båda är i princip samma.

Hur går man tillväga för att köpa aktier?
Det allra normalaste sättet att köpa aktier på nu för tiden är på Internet. Det existerar många aktiemäklare som idag endast inriktar sig på aktieaffärer. Några förslag av de större är Avanza, Nordnet, Aktiedirekt, Aktiespar m.m. För att handla med aktier utnyttjas ett så kallat värdepapperskonto, VP-konto. Under all handel av aktier så betalar du en del som heter courtage. Det existerar inte något fast pris utan det varierar sig beroende på vilken mäklare du använder dig av samt om ni handlar på Internet eller direkt på en bank. Vissa mäklare plockar en viss procent och några har ett fast pris. När ni köper aktier så är det börsposter du erhåller. Varje börspost innehåller normalt ungefär 100-200 aktier.

Vad för risker kan finnas?
Regel nummer 1 när det kommer till att köpa aktier är att ni inte ska ha bråttom. Aktier är en lång investering och även om du kan få snabba pengar på bra affärer så är det långsiktighet som är lättare att sköta. Det gäller även att man har möjlighet till förluster vid aktieköp. Börsen kan svänga extremt och alla affärer kommer inte att gå plus. Det tillkommer också en skatt vid vinster på 30%. De som säger sig vara specialister på att köpa aktier brukar oftast rekommendera en utspriddhet av sina aktier för att minimera risken. Cirka 5-10 olika positioner i olika branscher och företag är en god start och därifrån kan man sen se utfallet och vidareinvestera.

Nybörjartips
Det bästa du kan göra om man inte vill satsa på en yrkesbana helt av att köpa aktier är långsiktigt och säkert investerande. Köp aktier i rejäla och väletablerade företag som historiskt sätt inte har allt för rejäla svängningar och en jämn uppgång. Se även till att istället för att stoppa alla dina sparningar i ett bolag så köp aktier i ungefär tio stycken för att sprida ut chanserna. Det finns ingen speciell formel för att köpa aktier istället för man prova sig fram. Starta försiktigt och öka dina risker allt eftersom du blir varm i kläderna. Tillslut kommer din erfarenhet ge dig framgång med att köpa aktier!


 
 
Releterat: |